tiistaina, lokakuuta 28, 2008

Muunneltava munakaspiiras

Meillä ollaan ihan koukussa munakaspiiraisiin. Olen vääntänyt näitä piiraan ja munakkaan sekasikiöitä aamupalaksi (ja joskus pääruoaksi) niin monta kertaa, että Miespuoliselta oli pakko taasen kysyä, joko on kyllästynyt vai vieläkö suostuu syömään uunimunakasta aamiaiseksi. Vastaukseksi sain vilpittömän innostuneen "En todellakaan, laita ihmeessä!" -huudon.

Piirasmunakkaiden, vai mitä lienevätkään, valmistus on superhelppoa, resepti todella muuntelukelpoinen ja lopputulos varsin herkullinen, niin kuumana kuin kylmänä (riippuu täytteistä). Näihin munakaspiiraisiin voi viskellä täytteeksi vaikkapa jääkaapista löytyviä jämiä, niin ei mene ruoantähteet, puolikuivat juustonjämät, avatut puolityhjät purnukat ym. hukkaan. Munakkaan inspiraationa on toiminut karppausfoorumilta bongattu katkarapupiiraan resepti.


Perusainekset:

  • 2 kananmunaa
  • 2 dl kermaviiliä, rahkaa, raejuustoa, smetanaa, ranskankermaa, tai tönkköä jugurttia (tai mitä tahansa näiden seosta)
  • 100 g juustoraastetta
  • pätkä purjoa, pieni tai puolikas sipuli, valkosipulinkynsi tms.
  • suolaa ja muita mausteita maun mukaan
  • (200 g täytteitä, esim. kinkkua, katkarapuja, jauhelihaa...)
Ainesten suhteita voi muunnella niin, että kananmunia tulee suhteessa enemmän muihin aineksiin. Tällöin tavarasta tulee vähän enemmän munakkaan tyyppistä ja lopputulos pysyy paremmin koossa myös vasta uunista otettuna. Varsinaisia täytteitä ei tarvitse olla 200 g, vähemmänkin voi laittaa tai jättää täytteet kokonaan pois.

Itse teen tätä yleensä kerralla paljon isomman satsin, esim. 4, 8 tai 10 munaa. Tästä 2 munan reseptistä vain näkee ainesten suhteet hyvin.


Valmistus:
  • Kaikki ainekset uunivuokaan sekaisin ja vuoka uuniin 225 asteeseen. Sössöä ei saa olla vuoassa liian paksulti, pari kolme senttiä vuoan pohjalla on hyvä määrä.
  • Paistetaan n. 20 minuuttia tai kunnes piiras on hyytynyt ja reunat saaneet vähän väriä. Mulla mittarina on se, että piiras on valmis, kun se on kohonnut kauttaaltaan, siis myös keskeltä.
  • Annetaan jäähtyä sen verran, että piiras on taas vetäytynyt kasaan.

Vinkkejä:

Täytteeksi ja mausteiksi voi laittaa siis melkein mitä tahansa. Tässä kokeiltuja ideoita:
  • Purjoa, fetaa ja oliiveja + mausteeksi suolaa, pippuria, yrttejä ja valkosipulijauhetta (tai valkosipulia)
  • Purjoa (ja/tai sipulia) ja katkarapuja + mausteeksi suolaa, sitruunapippuria ja tilliä
  • Sipulia, jalapenoa, jauhelihaa (tai kebablihaa) ja haluttaessa paprikaa + mausteeksi suolaa, mustapippuria, cayennea, tomaattipyrettä ja valkosipulijauhetta (tai valkosipulia)
  • Sipulia, kinkkusuikaleita (tai pekonia), aurajuustoa ja haluttaessa ananasta + mausteeksi suolaa ja mustapippuria
Kokeiluun taitaa joku päivä mennä kylmäsavulohi- ja feta-pinaattitäytteet. Munakas toimii myös ihan sellaisenaan, silloin vain sekaan mausteet ja esim. sipulia, purjoa, jalapenonpaloja tai millä ikinä munakkaansa tahtoo maustaa. Tänään meni aamupalaksi pelkkä purjo-oliiviversio ilman mitään muita täytteitä. Myös pelkkä sipuli-jalapeno toimii.

Vetiset täytteet, kuten katkaravut, kannattaa valuttaa ennen piiraaseen laittamista. Muuten tulee vetistä ja huonosti koossa pysyvää.

"Taikinaan" sopii mielestäni parhaiten kermaviili tai tönkkö rasvainen (10%) jugurtti, esim. Lidlin kreikkalainen Eridanous-jugu tai Lindahlin turkkilainen tai kreikkalainen. Smetana on hyvää mutta kallista. Rahkalla saa vähärasvaisemman mutta kuivemman ja enemmän leipää muistuttavan koostumuksen.

0 kommenttia:

 
Template by suckmylolly.com